Polaris RZR Forum - RZR Forums.net banner

Jakie są różnice między silnikiem turbo 1000 a silnikiem bez turbodoładowania 1000?

18K views 32 replies 17 participants last post by  CrazyElecE  
#1 ·
Cześć, szukam silnika do samochodu XP 1000 bez turbosprężarki z 2015 roku i znalazłem zregenerowany silnik z turbosprężarką w przyzwoitej cenie. Czy silnik z turbosprężarką może być używany w moim samochodzie bez turbosprężarki, czy ma inne wałki rozrządu i inne rzeczy, które uniemożliwiają jego działanie? Dzięki.

#8 ·
Jeden ma 925 cm3 z turbosprężarką. Drugi ma 999 cm3 bez turbosprężarki. Różne wiązki przewodów, skrzynie biegów są mocniejsze, komputery są inne, wydech jest inny, dolot jest inny.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą RZRForums.net
Dzięki za szczegóły, sprzedawca próbował mi powiedzieć, że to ten sam silnik i pomyślałem, że są różne.

#16 ·
Zupełnie inne silniki, a Turbo ma kute podzespoły w porównaniu do odlewanych w 1k. To coś więcej niż tylko silnik, który różni się między nimi. Turbo ma o wiele mocniejszy układ napędowy, większe hamulce, większy układ chłodzenia itp.... i o wiele więcej mocy.

Nawiasem mówiąc, nie można zbudować 1k NA, aby był nawet w tej samej klasie pod względem mocy co silnik z turbodoładowaniem. Praktycznie nie ma turbodziury.

#24 ·
Albo po prostu weź N/A 2000cc 225HP 4-cylindrowy i wyprzedź Turbo.
Wziąłbym ten wyścig.

#25 ·
Zachowałbym ostrożność w przypadku konstruktora silników, który twierdzi, że ten sam silnik nadaje się do budowy z turbodoładowaniem i bez. Potrzebowałbym znacznie więcej szczegółów na temat tego, co zrobili, jeśli faktycznie jest to silnik 1K zbudowany do turbodoładowania. Polaris wydał dobry film wyjaśniający ulepszenia turbodoładowania dla 181HP 925 CC turbo, który porusza niektóre różnice między silnikiem z turbodoładowaniem a silnikiem 1000 NA. Kilka znaczących różnic między fabrycznymi silnikami 1K i fabrycznymi silnikami z turbodoładowaniem poza turbosprężarką, a jeśli twierdzi się, że fabryczny silnik z turbodoładowaniem jest taki sam jak fabryczny 1K, uciekaj i znajdź innego konstruktora silników.