EPS stopped working?!!? Help please! - Polaris RZR Forum - RZR Forums.net
General RZR Discussion For General Polaris RZR discussion. Sponsored by: UTV Gear HQ

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old February 1st, 2014, 09:12 AM Thread Starter
 
SilverbulletXP4's Avatar
 
First Name: Brian
My RZR: 2013 XP4 LE
Member #51821
Join Date: Feb 2013
Location: Menifee, CA
Posts: 99
Feedback Score: 0 reviews
View SilverbulletXP4's Photo Gallery(0)
EPS stopped working?!!? Help please!

Ok so I lawn darted my xp4 pretty good, checked the suspension and steering parts over and over again and all looks good. Problem is ever since I nosed it the power steering won't work. The warning light is on. I checked the relay and it's still good.

Anyone have anything like this happen?

SilverbulletXP4 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old February 1st, 2014, 09:37 AM
 
chillout's Avatar
 
First Name: Jim
My RZR: 2013 570 LE
Member #57746
Join Date: Jul 2013
Location: Wylie, Tx
Posts: 132
Feedback Score: 0 reviews
View chillout's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

One time with mine, I turned the key on/off 3x's and then started the machine. What ever was wrong was cleared and has never happened again. Good luck.
Jim
chillout is offline  
post #3 of 15 Old February 1st, 2014, 10:03 AM
Official Site Vendor
 
blackrhinokenny's Avatar
 
First Name: Kenny
Member #27327
Join Date: Jun 2011
Location: Alpine, CA
Posts: 408
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View blackrhinokenny's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

We learned the hard way putting on an aftermarket steering wheel on the 900 xp that if you hit the center of the steering wheel to remove it, bam it ruins the power steering and has to be replaced.

Not sure if the 1000 is the same, but if it is, I think a hard enough impact while holding the steering wheel real tight could cause the same failure.
blackrhinokenny is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 Old February 1st, 2014, 10:25 AM
 
trailblazersonny's Avatar
 
First Name: Sonny
My RZR: 12 RZR 800
Member #48869
Join Date: Dec 2012
Location: Haughton, LA
Posts: 1,005
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View trailblazersonny's Photo Gallery(1)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Check the battery and all your power connections. If thats all good the impact probably did her in. Good Luck... That really blows..


TBS

I can make it up that!!

12 RZR 800
Tusk Skid Plate, ITP SS316, Duro Power Grip Tires, Racer Tech Dual Rate Springs, Prawltector, Cooter Brown Top,
EMP Stick Stoppers, Polaris Sport Seats, Grumpy Mod Pirate Style, KFI Winch
Lock-n-Ride Cargo Box , EMP Flip Up Windshield, ATV Guru front Brush Guard
trailblazersonny is offline  
post #5 of 15 Old February 1st, 2014, 11:33 AM
Administrator
 
FJK's Avatar
 
First Name: Frank
Member #8689
Join Date: Jul 2009
Location: High desert
Posts: 49,549
Feedback Score: 18 reviews
View FJK's Photo Gallery(279)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Quote:
Originally Posted by blackrhinokenny View Post
We learned the hard way putting on an aftermarket steering wheel on the 900 xp that if you hit the center of the steering wheel to remove it, bam it ruins the power steering and has to be replaced.

Not sure if the 1000 is the same, but if it is, I think a hard enough impact while holding the steering wheel real tight could cause the same failure.
1000 is the same way .
FJK is online now  
post #6 of 15 Old February 1st, 2014, 01:04 PM
 
chillout's Avatar
 
First Name: Jim
My RZR: 2013 570 LE
Member #57746
Join Date: Jul 2013
Location: Wylie, Tx
Posts: 132
Feedback Score: 0 reviews
View chillout's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Quote:
Originally Posted by blackrhinokenny View Post
We learned the hard way putting on an aftermarket steering wheel on the 900 xp that if you hit the center of the steering wheel to remove it, bam it ruins the power steering and has to be replaced.

Not sure if the 1000 is the same, but if it is, I think a hard enough impact while holding the steering wheel real tight could cause the same failure.
Good to know. Thanks for the heads up. That's the spot where my wife raps her cell phone to make it pick up a signal. I tell her it won't help, but she never listens to me anyway.
chillout is offline  
post #7 of 15 Old February 1st, 2014, 01:52 PM
 
muduck's Avatar
 
First Name: Brian
My RZR: 2016 XP 1000 Highlifter
Member #48469
Join Date: Dec 2012
Location: House springs , Missouri
Posts: 320
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View muduck's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

I put my 1000 through a deep muddy puddle a few weeks ago and blew the EPS fuse under the drivers seat.
muduck is offline  
post #8 of 15 Old February 2nd, 2014, 12:42 PM Thread Starter
 
SilverbulletXP4's Avatar
 
First Name: Brian
My RZR: 2013 XP4 LE
Member #51821
Join Date: Feb 2013
Location: Menifee, CA
Posts: 99
Feedback Score: 0 reviews
View SilverbulletXP4's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Is there anyway to test the power steering unit to tell if it's bad? Don't want to go out and buy a new one if that's not the issue

SilverbulletXP4 is offline  
post #9 of 15 Old February 2nd, 2014, 01:25 PM
 
muduck's Avatar
 
First Name: Brian
My RZR: 2016 XP 1000 Highlifter
Member #48469
Join Date: Dec 2012
Location: House springs , Missouri
Posts: 320
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View muduck's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

First replace the fuse, then undo the electrical harness under the steering wheel and check to see if you have power .
muduck is offline  
post #10 of 15 Old February 2nd, 2014, 01:46 PM
Official Site Vendor
 
Scoundrel's Avatar
 
First Name: Paul Sterley
My RZR: 2017 XP 1000 Velocity Blue
Member #20335
Join Date: Nov 2010
Location: Snohomish, WA
Posts: 1,738
Garage
Feedback Score: 2 reviews
View Scoundrel's Photo Gallery(2)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!


-=-=-=-=-=-
Check out my UTV Guides to Washington State at http://www.utvadventuresllc.com!
-=-=-=-=-=-
Sterley, Paul
Scoundrel is offline  
post #11 of 15 Old February 4th, 2014, 10:36 AM Thread Starter
 
SilverbulletXP4's Avatar
 
First Name: Brian
My RZR: 2013 XP4 LE
Member #51821
Join Date: Feb 2013
Location: Menifee, CA
Posts: 99
Feedback Score: 0 reviews
View SilverbulletXP4's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Quote:
Originally Posted by muduck View Post
First replace the fuse, then undo the electrical harness under the steering wheel and check to see if you have power .
cant find a fuse that is labelled for the EPS? only a relay

SilverbulletXP4 is offline  
post #12 of 15 Old February 4th, 2014, 03:44 PM
 
shane wade's Avatar
 
First Name: Shane
My RZR: 2016 turbo
Member #25218
Join Date: Apr 2011
Location: Rifle Co
Posts: 107
Feedback Score: 0 reviews
View shane wade's Photo Gallery(1)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

try turning the key on and off 3 times. That worked for me
shane wade is offline  
post #13 of 15 Old October 25th, 2017, 05:55 PM
 
Boagey's Avatar
 
First Name: Craig
My RZR: 17 XP1000 Ride Command
Member #103321
Join Date: Jan 2016
Location: Lake Havasu AZ
Posts: 71
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View Boagey's Photo Gallery(0)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

I hit a small ditch, my EPS went out. After reading many posts this morning, I checked my fuse with an ohm meter, it was good, checked for power at the EPS under the dash and there was power, lets me believe the part is bad. If this parts breaks every time you hit a ditch, rock, etc, a very poor design.
Boagey is offline  
post #14 of 15 Old October 25th, 2017, 09:05 PM
Official Site Vendor
 
Scoundrel's Avatar
 
First Name: Paul Sterley
My RZR: 2017 XP 1000 Velocity Blue
Member #20335
Join Date: Nov 2010
Location: Snohomish, WA
Posts: 1,738
Garage
Feedback Score: 2 reviews
View Scoundrel's Photo Gallery(2)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

Quote:
Originally Posted by Boagey View Post
I hit a small ditch, my EPS went out. After reading many posts this morning, I checked my fuse with an ohm meter, it was good, checked for power at the EPS under the dash and there was power, lets me believe the part is bad. If this parts breaks every time you hit a ditch, rock, etc, a very poor design.
I hit a ditch in August. I slammed the steering wheel so hard I felt it bend a little. Afterward, my EPS seemed to not be working, though I didn't get any error codes or lights. Further investigation revealed that I simply slammed the steering linkage further down onto the input shaft of the EPS unit. I could see where the splines were dirty, and then about 3/16" of clean splines. I loosened the bolt on the linkage, and it popped back up on the splines, back to where the dirt stopped. So it was applying upward pressure on the input shaft, binding it until I loosened it to let it settle back to the right position, and then tightened it again. All better.

-=-=-=-=-=-
Check out my UTV Guides to Washington State at http://www.utvadventuresllc.com!
-=-=-=-=-=-
Sterley, Paul
Scoundrel is offline  
post #15 of 15 Old October 29th, 2017, 06:07 PM
 
littleboss's Avatar
 
First Name: Donald
My RZR: 2016 XP Turbo Spectra Orange
Member #47857
Join Date: Nov 2012
Location: north Texas
Posts: 419
Feedback Score: 0 reviews
View littleboss's Photo Gallery(1)
Re: EPS stopped working?!!? Help please!

My XPT has a fuse for the EPS. I have blown it several times while rockcrawling.

2016 XPT
2017 GENERAL
2015 Polaris Ranger XP 900



littleboss is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris RZR Forum - RZR Forums.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tapatalk Stopped Working tbg4 Forum Help, Questions and Info 5 August 12th, 2013 04:10 PM
Fan stopped working..... GRRRRRRRR! straw2gold Engine and Drivetrain 3 March 15th, 2012 10:25 PM
Trip meter stopped working jsandgren10 RZR XP 900 11 August 27th, 2011 08:17 AM
2011 Headlights stopped working. BruiserID Forum Help, Questions and Info 4 December 21st, 2010 02:01 PM
tilt stopped working mudweiser-z71 General RZR Discussion 9 January 5th, 2010 09:03 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome