Harmonic noise at low speed - Polaris RZR Forum - RZR Forums.net

RZR XP 1000 Discussions for the all new Polaris RZR XP 1000

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 18 Old March 20th, 2017, 10:46 AM Thread Starter
 
BigJohnStud's Avatar
 
First Name: John
My RZR: 2017 Rzr 1000 XP LE
Member #50932
Join Date: Feb 2013
Location: Moreno Valley
Posts: 76
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View BigJohnStud's Photo Gallery(0)
Harmonic noise at low speed

Howdy. 2017 XP 1000 LE. Getting a weird harmonic noise at low speeds. Dunno what to think. I'll try posting a video. Happens more in high than in low. Thanks for any input. No change in power at all. Can make it go away by throttling up, but it doesn't seem normal.

Well, now I need to learn how to upload videos

Don't hate, Cultivate!
BigJohnStud is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 Old March 20th, 2017, 11:05 AM Thread Starter
 
BigJohnStud's Avatar
 
First Name: John
My RZR: 2017 Rzr 1000 XP LE
Member #50932
Join Date: Feb 2013
Location: Moreno Valley
Posts: 76
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View BigJohnStud's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Have longer videos if y'all can't hear the noise.

Don't hate, Cultivate!
BigJohnStud is offline  
post #3 of 18 Old March 20th, 2017, 11:06 AM Thread Starter
 
BigJohnStud's Avatar
 
First Name: John
My RZR: 2017 Rzr 1000 XP LE
Member #50932
Join Date: Feb 2013
Location: Moreno Valley
Posts: 76
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View BigJohnStud's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

18hrs on it, btw.

Don't hate, Cultivate!
BigJohnStud is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 18 Old March 20th, 2017, 11:51 AM
 
headn4thehills's Avatar
 
First Name: Shawn
My RZR: 2016 XP1K
Member #47327
Join Date: Nov 2012
Location: Utah
Posts: 487
Feedback Score: 0 reviews
View headn4thehills's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

My 16 does the same thing. Seems to do it more frequently when I run for a good length of time. There is a thread on here about it. LOTS of us have that sound. Drives me crazy. I just installed hunter works secondary rollers and it reduced the noise quite a bit, but it's still there. Some guys have had success with clutch kits. Some have several thousand miles on there machines with that sound and have had no issues. Even some of the 900 xp's do it.

2016 XP1K Sunset red, FUTV 3/8 skid, Polaris aluminum roof, pro armor harnesses, modquad rear view mirror, Emp half windshield, prp door bags.

2012 rzr s, polaris roof, emp half windshiels, pro armor rock sliders, FUTV skid plate, lock and ride box, pro armor 2" harnesses, utv inc doors and graphics, utv inc parking brake, Polaris front brush guard, prp seats, Totron 30" light bar, Rigid D2's sti beadlocks. (SOLD)
headn4thehills is offline  
post #5 of 18 Old March 20th, 2017, 01:47 PM
 
Logman62's Avatar
 
My RZR: RZR XP 1000
Member #103841
Join Date: Feb 2016
Location: So Cal
Posts: 48
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View Logman62's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Mine had a similar noise when I first bought it. I was convinced it was coming from the clutches as well. Ended up being my metal roof vibrating when the motor was hitting certain RPMs, it was so damn loud you couldn't really tell where it was coming from.

I was able to get the noise to happen consistently then have someone start pressing and holding their hands on any sheet metal parts until I found it. I would check all your aftermarket parts, put foam between anything made of sheet metal and the frame.
Logman62 is offline  
post #6 of 18 Old March 20th, 2017, 01:53 PM Thread Starter
 
BigJohnStud's Avatar
 
First Name: John
My RZR: 2017 Rzr 1000 XP LE
Member #50932
Join Date: Feb 2013
Location: Moreno Valley
Posts: 76
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View BigJohnStud's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Quote:
Originally Posted by Logman62 View Post
Mine had a similar noise when I first bought it. I was convinced it was coming from the clutches as well. Ended up being my metal roof vibrating when the motor was hitting certain RPMs, it was so damn loud you couldn't really tell where it was coming from.

I was able to get the noise to happen consistently then have someone start pressing and holding their hands on any sheet metal parts until I found it. I would check all your aftermarket parts, put foam between anything made of sheet metal and the frame.

I do have the aluminum roof. Has foam between it & cage. I'll try your suggestion. Had a Dodge once that made a crazy harmonic noise. Found out it was the magnetic CB antenna oscillating. Worth a shot. Thanks.

Don't hate, Cultivate!
BigJohnStud is offline  
post #7 of 18 Old March 20th, 2017, 02:27 PM
 
Logman62's Avatar
 
My RZR: RZR XP 1000
Member #103841
Join Date: Feb 2016
Location: So Cal
Posts: 48
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View Logman62's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Quote:
Originally Posted by BigJohnStud View Post
Quote:
Originally Posted by Logman62 View Post
Mine had a similar noise when I first bought it. I was convinced it was coming from the clutches as well. Ended up being my metal roof vibrating when the motor was hitting certain RPMs, it was so damn loud you couldn't really tell where it was coming from.

I was able to get the noise to happen consistently then have someone start pressing and holding their hands on any sheet metal parts until I found it. I would check all your aftermarket parts, put foam between anything made of sheet metal and the frame.

I do have the aluminum roof. Has foam between it & cage. I'll try your suggestion. Had a Dodge once that made a crazy harmonic noise. Found out it was the magnetic CB antenna oscillating. Worth a shot. Thanks.
All it takes is 1 edge to be barely touching your cage and it will sound like a jet engine preparing for takeoff. Hope that is it because it is a cheap fix!
Logman62 is offline  
post #8 of 18 Old March 20th, 2017, 04:46 PM
 
Dizzledog1's Avatar
 
First Name: Josh
My RZR: 2016 xp 1000
Member #70121
Join Date: Jun 2014
Location: Berea ky
Posts: 1,726
Feedback Score: 1 reviews
View Dizzledog1's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

It's your clutches without a doubt. Mine has done it since day one. I've tried everything. Hunterworks rollers , clutch alignment tool, dalton clutch kit. Only thing left I can do is drop 2k in a duraclutch. Doubt that will happen.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dizzledog1 is offline  
post #9 of 18 Old March 20th, 2017, 06:17 PM
 
Gut-pile's Avatar
 
Member #185889
Join Date: Mar 2017
Posts: 3
Feedback Score: 0 reviews
View Gut-pile's Photo Gallery(0)
I have a 17 with about 100 miles on it and it's been doing this exact noise since about mile 10. It's definitely coming from the belt and does it at low speeds up until about 10-12 MPH and goes away after that. Seems to do it worse in high but is very noticeable in low also. I plan to take mine back to the dealer after the break in to see what they say. So is this a common problem with these because three other guys I ride with have 1000's and don't have this issue?
Gut-pile is offline  
post #10 of 18 Old March 20th, 2017, 06:39 PM
 
Mcebull's Avatar
 
Member #168209
Join Date: Nov 2016
Posts: 95
Feedback Score: 0 reviews
View Mcebull's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

My 17 xk1k4 with less than 100 miles makes the same sound. It drives me crazy.
Mcebull is offline  
post #11 of 18 Old March 21st, 2017, 03:45 AM
 
Dizzledog1's Avatar
 
First Name: Josh
My RZR: 2016 xp 1000
Member #70121
Join Date: Jun 2014
Location: Berea ky
Posts: 1,726
Feedback Score: 1 reviews
View Dizzledog1's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Quote:
Originally Posted by Gut-pile View Post
I have a 17 with about 100 miles on it and it's been doing this exact noise since about mile 10. It's definitely coming from the belt and does it at low speeds up until about 10-12 MPH and goes away after that. Seems to do it worse in high but is very noticeable in low also. I plan to take mine back to the dealer after the break in to see what they say. So is this a common problem with these because three other guys I ride with have 1000's and don't have this issue?


What 1k does your friends have?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dizzledog1 is offline  
post #12 of 18 Old March 21st, 2017, 01:57 PM
 
bubba626's Avatar
 
My RZR: 17' xp1000 and 13'xp900
Member #129537
Join Date: May 2016
Posts: 11
Garage
Feedback Score: 0 reviews
View bubba626's Photo Gallery(3)
Re: Harmonic noise at low speed

same on mine as well, low speed, goes away after rpms increase. noise sounds like it is coming from belt/clutch area. 17'xp1000 has around 25 hours and has made this noise since 2-3 day.
bubba626 is offline  
post #13 of 18 Old March 21st, 2017, 03:16 PM
 
CaseyK's Avatar
 
First Name: Casey
My RZR: Xp1K
Member #65900
Join Date: Feb 2014
Location: Rhinelander Wi
Posts: 142
Feedback Score: 0 reviews
View CaseyK's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

The noise is definitely your primary clutch
CaseyK is offline  
post #14 of 18 Old March 21st, 2017, 03:55 PM
 
deblas's Avatar
 
First Name: Steve
Member #33923
Join Date: Dec 2011
Location: Henderson, NV
Posts: 2,246
Feedback Score: 3 reviews
View deblas's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

I've got a 14 1000 4 seater and it has done it from day one. I have heard that same noise on so many cars I'm no longer concerned!
2500 miles, Sparks clutch kit and same belt for the last 1800 mi.
And the only reason I changed belts was due to the clutch retro fit kit....you all with the newer cars don't have to worry about that!!
Don't worry...this noise actually is normal


Sent from somewhere over there...

2014 XP4 1000 Titanium
deblas is offline  
post #15 of 18 Old March 21st, 2017, 05:41 PM
 
Gut-pile's Avatar
 
Member #185889
Join Date: Mar 2017
Posts: 3
Feedback Score: 0 reviews
View Gut-pile's Photo Gallery(0)
Re: Harmonic noise at low speed

Quote:
Originally Posted by Dizzledog1 View Post
Quote:
Originally Posted by Gut-pile View Post
I have a 17 with about 100 miles on it and it's been doing this exact noise since about mile 10. It's definitely coming from the belt and does it at low speeds up until about 10-12 MPH and goes away after that. Seems to do it worse in high but is very noticeable in low also. I plan to take mine back to the dealer after the break in to see what they say. So is this a common problem with these because three other guys I ride with have 1000's and don't have this issue?


What 1k does your friends have?

Two have 16 models and one has a 17.



Sent from my iPhone using Tapatalk
Gut-pile is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris RZR Forum - RZR Forums.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
rpms and speed When should you use low and when should you use High?? rzr lover RZR S 900 6 January 17th, 2017 08:53 PM
Lower speed limit in low range is really annoying! Driverzr RZR XP Turbo 23 October 4th, 2016 04:27 AM
Low speed jerking CKoliba RZR S 900 32 August 30th, 2016 08:12 AM
Problem whit my low speed dannydorion RZR XP 900 0 August 22nd, 2016 10:37 PM
Low Speed tip- maintenance check hedbutter RZR XP 1000 1 July 16th, 2016 04:21 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome