Coolant Loss - Polaris RZR Forum - RZR Forums.net

Engine and Drivetrain For discussion of drivetrain and engine performance and maintenance

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old March 15th, 2012, 04:41 PM Thread Starter
Feedback Score: 0 reviews
 
Nunzio's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 56
Coolant Loss

Just wondering if anyone else has this issue: I'm loosing a small amount of coolant about every tankful of fuel, and wondering if it's "normal" or anyone else has this issue? The RZR is an '09 Limited 50-inch, no engine mods. We're the second owner and it's done it since we got it. Here's the scenario: radiator is full so fill the plastic overflow bottle to between the "min" and "max" lines. Take a ride, about 15-20 minutes out running around 35-40 mph on decent gravel roads, there's an odor of coolant. The fan kicks on occcasionally and runs briefly, there's no indication it's overheated. Check all the lines, radiator, etc, etc and unable to locate a leak, no coolant in the oil either. After about 200 miles the overflow bottle is empty, and she doesn't loose any more coolant or produce the odor. So what's up??
Nunzio is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old March 15th, 2012, 05:15 PM
I am still 16 in my head!
Feedback Score: 29 reviews
 
Kandgo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Oklahoma
Posts: 1,939
Garage
Re: Coolant Loss

I would say you have leak. If you cannot hunt it down your self, you may have to go the Fluorescent Dye Leak way of finding it. Find a local Radiator Shop and they should be able to find it, put in some Dye and you go run it, take it back, they Blacklight it and find the leak, or you can buy a good Blacklight Bulb and do it yourself.
And it sounds like you have leak from inbetween the Overflow Tank and the Motor, probablly down along the bottom.
Kandgo is offline  
post #3 of 11 Old March 16th, 2012, 05:23 AM
Feedback Score: 0 reviews
 
mudxxed's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Dothan, AL
Posts: 306
Re: Coolant Loss

Mine does the same thing, and I know of a few more rzrs do the same thing. I just leave my overflow bottle empty and Ive never had a problem. Im thinking that the coolant smell and loss of coolant is its coming out of the overflow tube off your radiator. Never had an overheating problem with the coolant only in the radiator.

2008 RZR 800
6in SATV LIFT, HL Springs
31 Laws
HIDS
LTE DUALS
Bazooka TUBBIES Speakers

mudxxed is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 11 Old March 16th, 2012, 07:51 AM Thread Starter
Feedback Score: 0 reviews
 
Nunzio's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 56
Re: Coolant Loss

Quote:
Originally Posted by mudxxed View Post
Mine does the same thing, and I know of a few more rzrs do the same thing. I just leave my overflow bottle empty and Ive never had a problem. Im thinking that the coolant smell and loss of coolant is its coming out of the overflow tube off your radiator. Never had an overheating problem with the coolant only in the radiator.
Same here, never had an issue, just kind of bugs me. I've wondered if it's escaping from that tiny little vent hole in the bottle cap, but I can never find a trace of coolant anywhere. Oh well, at least it not's leaking from my Jaeger flask.
Nunzio is offline  
post #5 of 11 Old March 16th, 2012, 08:16 AM
Feedback Score: 0 reviews
 
dajo's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Central Indiana & Baldwin, MI
Posts: 67
Re: Coolant Loss

My 2010 RZR4 can smell antifreeze most of the time. No overheating.
dajo is offline  
post #6 of 11 Old March 16th, 2012, 09:05 AM
Feedback Score: 0 reviews
 
wolfwgn's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: north carolina
Posts: 255
Garage
Re: Coolant Loss

Mine was doing the same thing pulled skid plates and the rubber hose connections from the steel tubes underneath were not tight also had some antifreeze on the connections never saw a drip under the rzr but there was some on the top side of the skids
jeff
wolfwgn is offline  
post #7 of 11 Old March 16th, 2012, 09:11 AM
Feedback Score: 0 reviews
 
BarRZR's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Northern Nevada
Posts: 3,734
Re: Coolant Loss

Quote:
Originally Posted by wolfwgn View Post
Mine was doing the same thing pulled skid plates and the rubber hose connections from the steel tubes underneath were not tight also had some antifreeze on the connections never saw a drip under the rzr but there was some on the top side of the skids
jeff
This sounds like the most probable cause; if it's slowly leaking onto the skid-plate/s, it would be awfully hard to spot from the outside, IMO.........

Cheers
BarRZR is offline  
post #8 of 11 Old March 16th, 2012, 09:50 AM
Feedback Score: 1 reviews
 
jerrzr's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: East TN
Posts: 3,532
Re: Coolant Loss

Check the weep hole on the water pump..just a few drops to stream down out of it and you can smell it pretty good...and when engine is warmed up it evaporates fast..A "ghost" leak.
jerrzr is offline  
post #9 of 11 Old March 16th, 2012, 10:28 AM
Feedback Score: 0 reviews
 
mudxxed's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Dothan, AL
Posts: 306
Re: Coolant Loss

My weep hole is sealed up, yes do check the clamps underneath the rzr where it goes from hardline to hose. Mine were good to go. The pinhole on my overflow bottle has a cotton ball in the cap to prevent gritty water from getting in when Im dash deep in water

2008 RZR 800
6in SATV LIFT, HL Springs
31 Laws
HIDS
LTE DUALS
Bazooka TUBBIES Speakers

mudxxed is offline  
post #10 of 11 Old March 16th, 2012, 12:38 PM Thread Starter
Feedback Score: 0 reviews
 
Nunzio's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 56
Re: Coolant Loss

Hmmm, weep hole. I truly hadn't thought of that. Where is it located?
Nunzio is offline  
post #11 of 11 Old March 16th, 2012, 02:23 PM
I am still 16 in my head!
Feedback Score: 29 reviews
 
Kandgo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Oklahoma
Posts: 1,939
Garage
Re: Coolant Loss

None of our Rzrs lose Antifreeze. You have a leak somewhere. Pull the skids, weephole. Find the leak.
Kandgo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris RZR Forum - RZR Forums.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
loss of HP with mods ? gus700 RZR-S Specific Discussion 1 July 23rd, 2011 11:16 AM
Bog - loss of power woodguy General RZR Discussion 1 August 25th, 2010 04:46 AM
power loss Lardogg RZR-S Specific Discussion 10 March 30th, 2010 08:03 AM
loss of top end? Vince General RZR Discussion 9 October 24th, 2008 07:36 AM
Help Loss RPM's giddyupgo Engine and Drivetrain 1 May 21st, 2008 07:31 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome